Krack-Aanval treft alle moderne WiFi-verbindingen.

Wifi Krack

Gisteren maakte onderzoeker Mathy Vanhoef van de KULeuven een ernstig lek bekend in de WPA2-beveiligingstechnologie van moderne WiFi-netwerken. Naar schatting 70% van alle WiFi netwerken wereldwijd gebruiken deze technologie en zijn vatbaar voor een Krack-aanval.

De Krack-aanval stelt de aanvaller in staat om informatie die via het WiFi-netwerk verstuurd wordt, te onderscheppen. Hierbij kan u denken aan wachtwoorden, mails, maar ook gevoelige bedrijfs- of klant- of patiëntgegevens.

Wat kan u hieraan doen?

Op dit moment werken alle fabrikanten van WiFi toestellen aan updates, het gaat hier zowel over de zenders (routers, access points, WiFi-bridges/versterkers) als ontvangers of clients (smartphones, laptops,…). Beide (!) dienen dus een update te ontvangen om niet langer vatbaar te zijn voor de aanval.

Voor Windows-computers is er ondertussen een update beschikbaar, voor Mac/IOS toestellen is er een update onderweg. Voor Android-toestellen is de situatie ernstiger, sinds versie 6 is het kinderlijk eenvoudig om een aanval op een WiFi verbinding uit te voeren. Google geeft aan tegen 6 november een update klaar te hebben. Deze zal onmiddellijk verspreid worden naar de Google toestellen, maar toestellen die gefabriceerd worden door andere fabrikanten (Samsung, Lg, Huawei,…) zijn afhankelijk van hun fabrikant alvorens de update zal aangepast zijn aan hun toestellen.

De belangrijkste boodschap aan de gebruiker is, alle toestellen deze dagen/weken goed up-to-date te houden.

Naast de clients, dienen ook alle routers & access points ge-update te worden die een draadloos netwerk uitzenden. Telenet gaf aan al hun modem/routers voor thuisgebruik niet geaffecteerd zijn en dat bij hun bedrijfstoestellen de betreffende diensten zijn uitgeschakeld. Proximus gaf aan op de hoogte te zijn en hun software van hun B-Box ed eerstdaags op afstand te updaten.

Heeft u een WiFi installatie van UniFi beheert door Track42?

Wij voorzien een update bij al onze klanten  met een UniFi installatie. Deze verwachten we te voltooien in de nacht van 17 op 18 oktober, zodat uw bedrijfsvoering hierbij zo min mogelijk gestoord wordt. Een onderbreking van maximum 15 minuten van uw WiFi netwerk is mogelijk. U wordt bij voltooiing per mail op de hoogte gebracht.

UPDATE 18/10: Intussen zijn alle UniFi installaties van onze klanten ge-update.

Hulp nodig bij het updaten van uw toestel? Bel ons op 02/588.22.33 of contacteer ons.

 

Tags

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top